הוצאת אזרחות רומנית – מי זכאי?

אחת המדינות שזוכה להתפתחות מואצת בשנים האחרונות היא רומניה, וזאת בהקשר ישיר להצטרפותה לאיחוד האירופאי בשנת 2007. ההצטרפות לאיחוד מספקת לאזרחי רומניה יתרונות רבים, שמתבטאים בין היתר ביכולתם לגור, ללמוד ולעבוד בכל מדינה באיחוד ללא הגבלה. הוצאת דרכון ואזרחות רומנית, אם כן, היא עניין שרבים היו מעוניינים בו.

ובכן, ישראלים יקרים, מה אם נגיד לכם כי גם אתם יכולים? כל מה שצריך זה להוכיח קשר דם לקרוב משפחה רומני, ויש לכם סיכוי לא רע לפתוח בחיים חדשים באירופה לאחר קבלת דרכון אירופאי. להלן סקירה מפורטת לגבי תנאי הזכאות על פי חוק האזרחות הרומנית המעודכן.

מתי בוצעה העלייה לישראל? והאם הייתה חתימה על מסמכי ויתור?

רומניה בעבר היתה מדינה קומוניסטית שלא איפשרה כפל אזרחויות. מעת לעת ובהתאם למצב הפוליטי, לא נאכף עניין זה ורבים שעלו לישראל לא חתמו על טופס הויתור על האזרחות הרומנית.

התקופות הבולטות ביותר מבחינה זו הן 1950-1952, 1964-1966 ולאחר 1971. לאחר שנת 1989 טופס הויתור בכלל לא היה קיים ורומניה חדלה מלהיות מדינה קומוניסטית והחלה לאפשר באופן מלא כפל אזרחויות. לכן, הדבר הראשון שיש לברר ולהוכיח  הוא את שנת העלייה של קרוב משפחתכם מרומניה לישראל, ולנסות לברר האם הוא או היא חתמו על מסמך ויתור ואם כן, האם ניתן להשיגו דרך ממשלת רומניה לבדיקה.

האם קרוב משפחתכם עלה ממדינה שמסופחת לרומניה?

עד שנת 1940 גבולות רומניה השתנו והיום הם אינם כוללים שטחים ממולדובה ואוקראינה, שהוחזרו למדינות אלו. משמעות הדבר היא שבמידה ואדם נולד עד שנת 1940 באחת ממדינות אלו, שנשלטו באותה תקופה ע"י רומניה, הרי שהוא מעולם לא איבד את אזרחותו הרומנית. אז אם האדם עימו יש לכם קשר דם עלה בכלל ממולדובה או אוקראינה (במיוחד  בשטחיה הדרומיים), ייתכן שאתם זכאים לקבלת אזרחות רומנית ולא מאותן מדינות.

כיצד מוציאים את האזרחות?

בטוחים כי אתם עומדים באחד התנאים שצויינו לעיל? כל מה שצריך זה להשיג את ההוכחות הנדרשות ולהגיש בקשה מסודרת תוך ומילוי והגשת טפסים בשגרירות הרומנית בתל אביב.

את הטפסים צריכים להגיש ברומנית, וכך גם לגבי כל המסמכים הנדרשים וההוכחות שחייבים להיות מתורגמים לרומנית, בנוסף לאימות נוטריוני וחותמות אפוסטיל. אי עמידה בכך תגרור עיכובים של חודשים.

השגרירות הרומנית מבצעת בדיקות מצידה ובסמכותה לאשר בסופו של דבר את הבקשה או לדחות אותה על הסף. מעבר לזאת, הליך הוצאת אזרחות רומנית אינו מחייב מעבר בחינות כלשהן, מגורים ברומניה או הוכחת זיקה כלשהי לרומניה בהווה. מה שכן, מי שעובר את כל המשוכות הבירוקרטיות ותקינות המסמכים נדרש טרם קבלת האזרחות להישבע את שבועת האזרחות הרומנית בשפה הרומנית. מדובר במשפט קל ללמידה והוא לא מהווה בעיה גדולה מידי.

על מנת לצלוח את כל ההליך בצורה קלה יותר, רצוי מאוד ליצור קשר עם משרד עורכי דין מקצועי שמתמחה בהוצאת אזרחות רומנית. השירות כולל בדיקת סיכויים, חקר שורשים מקיף, השגה של כל המסמכים הנדרשים כולל חתימות, וטיפול בכל הבירוקרטיה הקשור בהליך.